frik

Ne vitin 1972 studiuesi Bronson ka kryer nje studim lidhur me fillesat e frikes. Studimi i tij kishte si objeket 16 foshnja femra dhe 16 foshnja meshkuj te cilet u vezhguan ne moshen 3, 4, muaj e gjysem dhe 9 muajshe. Cilat ishin perfundimet e studimit?

  • Reagimet mbisunduese ne moshen 3-4 muajshe jane buzeqeshjet dhe, me pak, të qarat.
  • Ne moshen 6 muaj e gjysem, fëmija shfaq nje shqetesim qe kap permasen e frikes.
  • Ne moshen 9 muajshe, foshnja shfaq mjaft raste te frikes. (Keto zbulime perkojne me fakte te studimeve të tjera qe vene ne dukje se foshnjat nuk shfaqin ndonje ankth ndaj njerezve te panjohur para moshes 6 muajshe).
  • Njerezit e panjohur, shkaktojne me shume frike sesa objektet, ne te gjithe moshat. Aty nga mosha 9 muajshe, disa foshnja fillojne te reagojne me fnike ndaj njerezve te panjohur dhe duket se kane filluar te mesojne te shoqerojne tipare specifike të nje personi (p.sh., mjekra) me friken.
  • Foshnjat me temperament me reaktiv jane me te predispozuana qe te zhvillojne friken ndaj personave te panjohur

Ne kete periudhe, foshnjat shprehin emocione te forta gëzimi dhe zemërimi, né varësi të ilojit të marredhenies se tyre me mjedisin

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Pin on Pinterest

Komento:

© Portali Psiko Social · Subscribe: RSS Twitter · QSPS Qendra per Studime Psiko Sociale dizenjuar nga VIZION.AL