A mund ta detyrojmë mendjen të harrojë?

  Një psikolog pretendon se ka zbuluar një mekanizëm që mund të shpjegojë sesi njerëzit shtypin kujtimet e padëshiruara Kujtimet Të gjithë ne kemi kujtime që do të donim t’i largonim nga mendja një herë e mirë. Mbase një gafë e bërë në një mbrëmje jashtë me miqtë, mund të duket e kollajshme për t’u […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Pin on Pinterest

Dianetika, Shkenca Moderne e Shendetit Mendor

Dianetika nxjerr ne pah burimin e vetem te dhimbjes emocionale, mungesen e lumturise dhe dyshimin tek vetja ne jeten tuaj. A  nuk ju duket sikur ekziston nje armik i fshehur qe punon kunder jush, s’ka rendesi se sa shume ju perpiqeni te mbijetoni? Ai ekziston vertet!  Quhet mendja reaktive. Ajo eshte burim i te gjitha […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Pin on Pinterest

A janë të lindura emocionet apo nevojitet që t’i mësojmë?

Charles Darwin (1872) në librin Shprehja e emocioneve te njeriu dhe kafsha shprehu mendimin se emocionet e njerëzve dhe të kafshëve janë të ngjashme dha kanë evoluar për të ndihmuar mbijetesën e tyre. Për shëmbull, qentë skërmitin dhëmbët kur janë agresivë. Edhe njerëzve u duken dhëmbët kur janë të nxehur. Darwin mendonte se shprehja emocionale […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Pin on Pinterest

Instiktet edhe pse të linduara socializohen

Instiktet edhe pse të linduara socializohen  Instinktet janë të lindura dhe karakteristike për llojin e njeriut. Tek të gjithë pjesëtarët e homosapiensit është e nevojshme të konstatohet prania e disa instinkteve themelore fiziologjike që shënojnë sjelljen e tyre, dallimet që ekzistojnë midis individëve kanë të bëjnë me intensitetin dhe mënyrën plotësimit, por jo edhe me […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Pin on Pinterest

9 Sinjale jo-verbale në ndërveprimin social

Sipas Argyle, gjatë ndërveprimit social njerëzit përdorin rreth nëntë sinjale jo-verbale: 1.Kontakti fizik – i cili përfshin një gamë të gjerë të pjesëve të trupit dhe është i lidhur ngushtë me kulturën nga vijnë njerëzit. Anglosaksonët p.sh. e përdorin pak kontaktin fizik, krahasuar me afrikanët. 2. Distanca interpersonale midis njerëzve – e cila është klasifikuar […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Pin on Pinterest

Telepatia – Shqisa jonë e Gjashtë

Telepatia – Shqisa jonë e Gjashtë si një Fenomen Parapsikologjik Fjala “telepati” rrjedh nga gjuha e vjetër greke dhe do të thotë: “tele”- largësi dha “pathe”- ndjeshmëri. Themeluesi i saj është F. Majers, një ndër themeluesit e Shoqatës britanike për kërkime psikike më 1882. Shembuj tipik te telepatise mund ti hasim kur bie telefoni dhe […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Pin on Pinterest

Skizofrenia: Diagnoza dhe Etiologjia

Skizofrenia: Diagnoza dhe Etiologjia Skizofrenia është një çrregullim mjaft kompleks mendor: në fakt përbën shumë sëmun­dje të maskuara në një të vetme. Mendohet që simptomat janë pasojë e një disbalance biokimike në tru. Kërkimet e fun­dit tregojnë që skizofrenia rezulton nga një defekt i zhvillimit fetal të trurit, pasojat e të cilit shpërthejnë në formën […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Pin on Pinterest

Depresioni dhe dhimbjet trupore psikosomatike

Depresioni dhe dhimbjet trupore psikosomatike Depresioni shfaqet shpesh me dhimbje trupore, të cilat kryesisht janë mjaft rezistente. Këtu bëjnë pjesë dhimbjet e kokës, të qafës, të kryqeve, dhimbjet në krahë dhe këmbë, ndjenja shtypjeje në hapësirën e kraharorit, ndjenja se nuk mundet të merret frymë tërësisht (e cila shpesh përjetohet sikur të ishte një gur […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Pin on Pinterest

Receta e Lumturisë

Një martesë të lumtur, miqtë e mirë dhe marrëdhëniet sociale, dashuria besimi i palëkundur në vetvete, suksesi në punë në shkollë, shëndeti i mirë. Janë këta disa nga përbërësit e recetës që psikologët dhe shëruesit e shpirtrave këshillojnë për të arritur lumturinë. Edhe pse shumë gjëra nuk i kemi në dorë, duhet të mbështetemi fort […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Pin on Pinterest

250 000 ekspresionet faciale mund te perdoren ne komunikimi joverbal

  Sipas shumë hulumtuesve aspekti më i rëndësishëm i sjelljes joverbale është shprehja e fytyrës. Olport konsideron se kjo është qendra e përjetimit të vetes, kurse Birdvistel i ka veçuar 250 000 shprehje të ndryshme të njeriut. Struktura specifike e shprehjes faciale jep vulën individuale të çdo njeriu. Këtë e ka vërejtur edhe piktori i […]

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Pin on Pinterest
© Portali Psiko Social · Subscribe: RSS Twitter · QSPS Qendra per Studime Psiko Sociale dizenjuar nga VIZION.AL